torsdag, august 18, 2022
HjemGuideAlt du trenger å vite når du skal kjøpe en robotstøvsuger

Alt du trenger å vite når du skal kjøpe en robotstøvsuger

Er du ikke sikker på hvor du skal starte søket etter en robotstøvsuger? Vår kjøpsveiledning vil gjøre valget ditt litt enklere.

La oss si at du har bestemt deg for å kjøpe en robotstøvsuger for å avlaste husarbeidet. Det eneste er at du nå har oppdaget at det er mange forskjellige typer robotstøvsugere, med ulike design og funksjoner tilgjengelig. Hvordan finne den riktige modellen til ditt hjem? 

Les også: Neatsvor og Roborock vant best i test prisen! Les mer om dette på Guidesiden sin robotstøvsuger test.

Robotstøvsuger billig
Er det verdt å kjøpe en robotstøvsuger? 

Det finnes forskjellige typer robotstøvsugere med ulike egenskaper. Dette gjør at noen robotstøvsugere egner seg bedre til bruk på tepper, mens andre fungerer best på gulv som har et hardere underlag. Noen er også utelukkende designet for kjæledyr da det kan forekomme hår og pels. Prisene på disse kan variere da det er forskjellige typer med ulike bruksområder. Du finner robotstøvsugere som koster alt fra noen tusen til over 10 000 kr på markedet i dag. 

Vi har samlet en guide for å hjelpe deg med og bestemme hva slags robotstøvsuger du vil ha. Her er noen raske tips som kan hjelpe deg med å komme i gang. 

Ting å vurdere når du skal kjøpe robotstøvsuger.

Begynn med å undersøke hjemmet ditt. Vurder om du for det meste har harde gulv eller tepper. Hvis du har tepper, hvor tykke er disse? Har du kjæledyr? Dette er alle viktige aspekter å vurdere før du begynner og se etter en robotstøvsuger.

Neatsvor S600 har egen tømmestasjon.

Bestem deg for budsjettet. Som nevnt tidligere kan robotstøvsugere med de nyeste funksjonene koste over 10 000 kr.

Billigere modeller er tilgjengelige for kun et par tusen, men da er det greit å opplyse om at man må være forberedt på å miste noen av premium-funksjonene, for eksempel WiFi-tilkobling eller selvtømming av søppelkassen.

Robotstøvsugere bruker forskjellige metoder for navigasjon. Hvis du går for en av de billigere robotstøvsugerne, er det sannsynlig at den vil bevege seg sporadisk og sprette av vegger i motsetning til avanserte modeller hvor det brukes lasere og optiske sensorer for å veilede dem.

Hva med å styre den med en app? Apper er nyttige for å overvåke robotstøvsugeren og planlegge rengjøringsøkter. Disse kan også hjelpe deg med å kartlegge hjemmet ditt og opprette soner som støvsugeren skal holde seg unna.

Neatsvor X600 Pro styres via app
Ved hjelp av en App kan du styre hvor Robotstøvsugeren skal kjøre. På bildet finner du Neatsvor X600 Pro.

Hvorfor bør du kjøpe en robotstøvsuger?

Robotstøvsugere er fremtiden, og vi har roboter som gjør alt: Biler som kjører seg selv, droner som navigerer himmelen og robotstøvsugere som finner veien rundt møbler. En robotstøvsuger holder ting rent og sparer deg tid. Tid er penger.

Eksempler på gode robotstøvsugere

Hvis du kun leter etter vedlikehold av tregulv, kan du kjøpe for eksempel Neatsvor X500 som er svært billig sammenlignet med mer avanserte robotstøvsugere. Denne modellen er også god på rengjøring av pels og hår fra tregulv. 

iRobot Braava Jet M6 robotgulvvasker
iRobot Braava sprøyter og vasker gulvet.

Består gulvene dine av vinyl og fliser, og du håper på litt hjelp med mopping, er iRobot Braava jet m6 et godt alternativ. Den er spesielt laget for fjerning av støv og vasking av gulv ved hjelp av en sprøytedyse.  

Vi har prøvd såkalte hybrid-robotstøvsugere som både kan støvsuge og moppe, men at dette sjeldent rettferdiggjør prisen og faktisk ikke gjør oppgavene mer praktiske. 

Derfor vil vi anbefale Roborock S7, som er den første robotstøvsugeren vi har testet som utfører begge jobbene godt.

Smarte robotstøvsugere

Robotstøvsuger som har appfunksjoner, tilbyr også ofte Amazon Alexa eller Google Assistant-integrasjon. Hvis dette er tilfellet, kan du starte robotstøvsugeren ved å be din virtuelle assistent om og starte den eller styre den direkte fra telefonen. 

Robotstøvsugere som fremdeles er på startnivå styres gjerne med en fjernkontroll i stedet for å koble til en app. Det være vanskelig å bruke alle funksjonene hvis fjernkontrollen mangler, men alle robotstøvsugere inneholder en innebygd start/stopp-knapp. Dermed får du robotstøvsugeren enkelt på og av.

Smarte robotstøvsugere
Smarte robotstøvsugere har kun 1/2 knapper. Den ene for å slå den av og på, den andre for å lade enheten.

Batterilevetid er ikke en stor bekymring, med mindre du har et stort hus

De fleste robotstøvsugere vil komme seg gjennom en hel rengjøringsøkt uten å måtte lade, så det er ikke nødvendig med overdrevent god batterilevetid. I gjennomsnitt kan en robotstøvsuger rengjøre i opptil en og en halv time, mens noen avanserte modeller kan rengjøre i hele to timer.

Mange støvsugere vil til og med navigere tilbake til basestasjonene sine, lade opp og deretter fullføre rengjøringen for å få ting gjort.

Robotstøvsuger batteritid
1 til 1,5 timer er mer enn nok for en robotstøvsuger. Her ser du Neatsvor X600 under oppdrag.

Hva er prisen på robotstøvsugere?

Robotstøvsugere er tilgjengelige i alle slags former og størrelser til varierende priser. Som med de fleste ting i livet, jo mer penger du bruker, jo større muligheter får du.

Tips: Skal du sammenligne priser, er det enkel søk på Prisguiden. Sjekk ut her. 

Robotstøvsuger dørstokk
Er pris en stor faktor når du skal velge?

For eksempel vil robotstøvsugere med høyere pris ofte ha bedre kartleggingsmuligheter og inkludere funksjoner som å holde seg ute av soner, rengjøring av enkeltrom og målrettet områderengjøring for områder med mye trafikk. De har også flere tilleggsfunksjoner som ladedokker med automatisk tømming av søppelkasser og mye mer.

Imidlertid har vi funnet robotstøvsugere til bare rett over tusenlappen som rengjør like bra, om ikke bedre enn modeller som koster tre til fire ganger så mye. Ved kjøp av disse kan det ikke forventes ekstra funksjoner.

Husk også at mange produsenter vil rabattere eldre modeller når de slipper nyere.

Robotstøvsuger for mindre enn 2500 kr?

Robotstøvsugere rundt 1000 kr til 2500 kr vil tilby lange rengjøringstider og store søppelkasser, men for å spare penger gir de ofte avkall på slike ting som Wi-Fi-tilkobling og sofistikert navigasjon. I stedet for å flytte seg rundt i et rom på en ordnet måte, vil de bevege seg rundt tilfeldig til jobben er gjort.

Robotstøvsuger best i test 2021
Hvilken robotstøvsuger er best i test? Sjekk ut testen til Guidesiden her

Vårt toppvalg i denne prisklassen er Cleanmate S950. Denne koster litt under to tusenlapper og var en av de beste til rengjøring av alle robotstøvsugerne vi testet. Nesten like imponerende er den WiFi-tilkoblede Neastvor X520, som koster nesten dobbelt så mye og fungerer med Alexa og Google Assistant.

Hva du får for 2500 kr – 7000 kr?

Er du villig til å investere mer for rengjøring av hjemmet, har du mange alternativer med funksjoner som hjemme-kartlegging, romspesifikk rengjøring og automatisk smuss-registrering. Kartlegging er meget nyttig fordi det øker robotstøvsugerens rengjøringseffekt og sikrer at den rengjør hele gulvet og ikke målløst spretter rundt under kjøkkenstoler.

Roborock S4 Max støvsuger
Prisen til Roborock S4 Max robotstøvsuger starter på 3890.- kr (Sist oppdatert 20 august 2021).

Vår nåværende generelle favoritt robottstøvsuger, Roborock S4 Max finnes midt i denne prisklassen og har avansert kartlegging og romspesifikk rengjøring. Andre solide valg i denne prisklassen er Neato D4 for rundt 4000 kr. Til slutt den stille robotstøvsugeren iRobot Roomba i3+ med selvtømmingsbase som befinner seg i den øvre delen av prisklassen.

Robotstøvsugere uten bestemt budsjett?

Den absolutt beste hjelpen får du naturligvis ikke med de billigere modellene. Det er relativt få robotstøvsugere i denne prisklassen, og de fleste av de avanserte funksjonene som er tilgjengelige i disse robotene faller under «hyggelig å ha» i stedet for «absolutt nødvendig.» Disse inkluderer muligheten til å kartlegge opptil 10 etasjer, unngå bestemte områder, tømme sine egne søppelkasser og jobbe i samarbeid med andre robotstøvsugere.

iRobot Roomba S9 + robotstøvsuger med tømming
Skal du investere over 15 000 kroner på en robotstøvsuger, er iRobot Roomba S9 verdt pengene.

Premium støvsugere i denne klassen inkluderer iRobot Roomba S9 +, som ikke bare er en utmerket støvsuger, men har også en ladebase med en søppelkasse som suger smuss ut av støvsugeren. Dette betyr at du ikke trenger å tømme støvsugeren etter hver rengjøring, og du trenger heller ikke å håndtere støvet. S9 + fungerer også sammen med iRobot Braava jet M6, en robotmopp, slik at når støvsugingen er ferdig, kan moppen ta over.

Hvordan rengjøre en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger hjelper deg med å holde det rent hjemme, men du må hjelpe den med å holde seg ren også. Det er en lettvint prosess å rense en robotstøvsuger, og det er viktig at det gjøres slik at robotstøvsugeren yter sitt beste hver gang den er i bruk. 

Når du kjøper en robotstøvsuger har du også muligheten til å kjøpe tilbehør slik at du alltid har tilgjengeligheten til å skifte ut brukte deler. Ettersom det er forskjellige typer robotstøvsugere fra de ulike aktørene, er det viktig å nevne at det kan være forskjell i hvordan de ulike leverandørene ønsker at robotstøvsugeren skal bli renset.

Noen robotstøvsugere rengjør mer enn andre. Det kan være smart å gjøre noen små tiltak for å holde robotstøvsugeren funksjonell og ren. Her kommer noen tips til å gi robotstøvsugeren både lenger levetid og bedre rengjøringsrutiner – de mest generelle tingene å rense når det kommer til en robotstøvsuger er:

  • Børster: Når det kommer til børstene er det viktig å fjerne hår, pels og annet støv som setter seg fast i disse. Børstene vil slutte å fungere optimalt om dette ikke blir fjernet. Disse anbefales at skiftes ut 1-2 ganger i året. 
  • Filter: Filter må renses ca hver andre uke, og byttes ut ca 1-2 ganger i året. Kommer an på hvor mye den blir brukt og hvor mye den rengjør. Filter må vedlikeholdes for at støvsugeren skal fungere optimalt.
  • Moppduk: En moppduk burde rengjøres etter hver gang robotstøvsugeren har vært i bruk. Vask og heng opp moppduken til lufttørk, slik at den er klar til bruk neste gang. En moppduk bør skiftes ca hver 3-6 mnd, etter hvor mye den vasker. For bedre rengjøringsytelse – vask moppduken, og skift den ut da det trengs. 
  • Hjul: For at robotstøvsugeren skal bevege seg fritt rundt, er det viktig å sjekke at det ikke er noe i hjulene som hindrer dette. Sjekk dette jevnlig for å holde robotstøvsugeren i gang og for bedre ytelse.
  • Sensorer: Alle robotstøvsugere har sensorer som hindrer de i å kjøre inn i møbler eller ned trapper. Disse sensorene må sjekkes ut for smuss o.l slik at de har et fritt «øye». Dette kan lett pusses bort med klut og vann, eller ved bruk av melaminskum.
Rengjøring av robotstøvsugere
Rengjøring av robotstøvsuger. Foto: Neatsvor X520.

Bestiller du robotstøvsuger fra Neatsvor kan du gå inn på bloggen deres for å lese artikkelen «hvordan renser man en robotstøvsuger». Denne artikkelen er skrevet og ment for Neatsvor sine robotstøvsugere, hvor det tas utgangspunkt i disse. Det kan derfor unnvike fra andre leverandører og hvordan de ønsker at deres robotstøvsugere blir renset. 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Skriv inn din kommentar!
Skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img

Mest Populær

Nylige Kommentarer