torsdag, august 18, 2022
HjemDroneTest av droner 2021!

Test av droner 2021!

Droner kan være en meget god investering, selvom de for mange ser ut som små leketøy. Ikke bare får vi muligheten til å få et unikt syn på verden, men vi får bilder i verdensklasse og skape videoer av kvalitet. Vi har testet droner, og dette er de beste i vår test! 

Droner er meget stilige, og det finnes forskjellige typer droner med ulike kvaliteter. I denne testingen fremhever vi droner som er gode og egnet å bruke til bilde og film. Vi har alle mulighet til å bruke et flygende kamera i vårt neste prosjekt om det er ønskelig – på kort tid har teknologien kommet veldig langt med både stabilisering og videokvalitet.

Det er viktig å nevne at droner er dyre, og at man må regne med å bruke noen tusenlapper hvis man ønsker å kjøpe en. Det kan være lurt å gjøre litt undersøkelser før man går til innkjøp av en drone, ettersom at disse kan være dyre og flere av dem har ulike egenskaper. 

Drone best i test
Droner: best i test 2021

Det finnes droner du kan kjøpe for under 1000-lappen, men som en start-drone anbefaler vi at du investerer litt mer i dette. Vi vil anbefale DJI Mini 2 som en fin førstegangs-drone. Denne dronen legger seg i prisgruppen rundt 5000 kr, og er tilgjengelig i både butikk og på nett.

Dronene vi tester og skriver om er klare-til-å-fly modeller, som vil si at du kan bruke dem med en gang du tar dem ut av esken. For å se strømmen til kameraet til en hver tid må du i de fleste tilfeller ha med deg en smarttelefon. Dersom du ikke eier en slik telefon, kan vi anbefale å ta en titt på Autel EVO II-serien, hvor det er innebygd skjerm i fjernkontrollen.

DJI mini 2
DJI mini 2

Forskrifter og sikkerhet

Det må bestås en eksamen, samt at føreren av dronen er over 16 år. Dronen må alltid være synlig og kan ikke fly mer enn 120 meter over bakken. Videre skal det skal være en avstand på 5 km fra flyplasser og 150 meter fra trafikk på hav og land, festivaler, folk, veier, bygninger og militærbaser. 

Personopplysningsloven sier at det er lov til å ta bilder og videoer i private sammenhenger med en drone som er sin egen. Det er derimot ikke lov til å publisere noe offentlig hvor andre mennesker og objekter kan identifiseres. 

Det finnes ingen register som registrerer hvor og når en droneoperatør skal fly en drone. Alle luftfartøy som er ubemannet, skal ha navnet til operatøren sitt samt telefonnummer. Det er også mulig å kun ha identifikasjonsnummer, som du får tildelt av Luftfartstilsynet. Dersom du skulle lure på hvilke droneoperatører som er godkjente i Norge, kan du sjekke det ut her.

Sikkerhet og droner
Sikkerhet og droner

Alle droner er C-merket. I åpen-kategori (dvs når man flyr drone i åpent landskap og blant andre) – da har man mulighet til å fly droner som er merket C0 til C4. Det er produsenten av dronen som merker, og dette skjer etter hvordan den enkelte dronen tilfredsstiller de ulike kravene som gjelder i forhold til regelverket.

Under ser du hvilken C-merking som gjelder for de ulike:

  • C0 – droner under 250 gram. Kan flys i underkategori A1.
  • C1 – droner under 900 gram. Kan flys i underkategori A1.
  • C2 – droner under 4 kg. Kan flys i underkategori A2 og A3.
  • C3 & C4 – droner under 25 kg. Kan flys i underkategori A3.
Drone i det blå
Drone over fjell og land

Det finnes nettside forum hvor det er skrekkhistorier om droner og ulykker. Det er lurt å huske på at hendelsesfrie flyturer naturligvis ikke snakkes om da dette ikke er temaer man verdsetter i en diskusjon. Ulykker skjer av og til, og dette kommer man seg ikke unna. Flere av produsentene tilbyr garanti om man mister dronen sin, dette kan være lurt å sjekke ut. 

De beste racing – og leketøy dronene

Salget av droner har økt, selv om det finnes fjernstyrte fly som har eksistert en god stund allerede. Kvadrokopter ville tidligere blitt solgt som RC-produkter, men de blir nå merket som droner grunnet økningen i popularitet. På samme måte som vanlige droner, inkluderer de ikke retur-til-hjem funksjon, GPS-stabilisering eller andre flymoduser som gjør en drone til en drone.

Entusiaster innen dronekjøring har gjerne bygget egne droner fra sett eller andre deler. Det ble forsøkt å gjort endringer med dette, og dermed ble det utgitt en FPV Combo. Denne pakken inneholder digitalt VR-headset som funker sammen med en flyklar racer som kan kjøre opptil 140 km/h. GPS-stabilisering er også inkludert.

DJI FPV Combo
DJI FPV Combo

Hvilke merker er de beste?

Toppvalgene blir dominert av DJI-modeller grunnet at selskapet ligger foran resten av konkurrentene slik som det er i dag. Selskapet har modeller til ulike priser, noe som gjør at disse modellene tar en god del av plassene i vår ranking når det kommer til de beste dronene. De produserer små droner i Mavic-serien, som vi vil si er de beste mini-dronene på markedet. 

Inspire- og Matrice modellene har den egenskapen at de kan løfte og bære tungt nyttelast, samtidig som det også er inkludert linsesystemer som er mulig å skifte ut. Det kan for mange være litt for mye av det gode, og kanskje ikke like praktisk som å bære på mindre og lettere droner. 

Andre merker som kan være til vurdering når du skal kjøpe en ny drone er; Parrot Anafi, som er en god drone og lett å legge sammen. Er du på utkikk etter en modell som er lik en Mavic? Da anbefaler vi at du tester ut Evo, som er laget av Autel. Evo modellene har – i motsetning til Mavic-modellene – LCD i fjernkontrollene, som gjør at du ikke trenger å koble til mobilen din. 

Autel Evo 2
Autel Evo 2

De beste minidronene

Det var lenge DJI Phantom-serien var de minste dronene på markedet, som inneholdt både sikkerhetsfunksjoner av god kvalitet og funksjoner som opprettholdt stabiliteten mens den var i luften. Ting har endret seg, og det er nå ønskelig med små droner som får plass i sekken mens man går tur eller lignende. 

De mindre dronene krever gjerne at du bruker en smarttelefon som fjernkontroll, og dette kan gi en mer upresis opplevelse av å ha kontroll. Derfor er det viktig at du passer på å få med deg en drone som styres av en fjernkontroll. Det er også viktig å nevne at de mindre dronene kan ha en større utfordring med å komme seg av bakken og være topp flyvere. 

Til tross for dette, er det noen som utmerker seg i klassen. Det er to typer droner som har mye kraft og god bildebehandling, og disse er DJI Mavic Air 2 og Air 2S. Disse kommer i mindre pakker, og størrelsen har ingenting å si på ytelsen deres. En drone som er verdt å nevne igjen, som både støtter 4K HDR-video og i tillegg lader via USB-C – er Parrot Anafi. 

Parrot Anafi
Parrot Anafi

DJI Mavic Mini er en utrolig lett modell, hvor bilde – og video kvaliteten er meget sterk. Men – under test flyvninger, viste denne dronen problemer med tilkobling. Det oppsto også vindmotstand, samt at den heller ikke tilbyr hindrings-deteksjon. 

En drone som derimot har en meget god hindrings-deteksjon, er Skydio 2. Vi vil nok ikke si at dette er en vinner, mtp at prisen for den er høy, i tillegg inneholder den et kamera som ikke er av toppkvalitet. Dette er modell som er produsert i USA og dersom du ønsker en drone som kan følge deg i terreng og filme – er denne verdt en titt.

For de som lærer seg å kode, kan Ryze Tello være en god kandidat, dette er grunnet at den har støtte for Scratch-programmering. Den er derimot ikke like god på videografer som kan trekke den ned på skalaen. En annen drone som er et godt valg når det kommer til å ta selfies i luften, flyvninger i lave høyder og mindre avstander – er DJI Spark. 

Skydio 2
Skydio 2

De beste dronene for de profesjonelle

Ønsker du en drone som er skapt for nyhetsorganisasjoner, filmskapere og profesjonelle kinematografer? Da anbefaler vi deg DJI Inspire 2. Her får du også muligheten å legge til en sensor på 1-tommer med fast objektiv, en “Super 35mm cinema mount” med støtte for 6K videoopptak eller en “Micro Four Thirds” utskiftbar linse-modell om det er ønskelig.

Grunnet den ekstra muligheten for valg av et tilleggsmateriale, er prisen på en slik drone uten kamera på nærmere 30 000 NOK. 

Matrice-serien som DJI har er spesielt bygget for å kunne bære kameraer som er tyngre, og passer godt til industrien. Eksempelvis så har vi Matrice 600, som starter på 57 000 NOK. Dette er en startpris, og en drone til denne summen inneholder ikke gimbal. 

DJI Inspire 2
DJI Inspire 2

Vi vil avslutte med å si at alle modellene som er skrevet om her, er meget gode droner som absolutt burde testes ut etter ditt ønske og dine preferanser. Er du interessert å lese andre artikler som omhandler droner, er det bare å sjekke ut her. Vi har hentet inspirasjon fra denne nettsiden

 

Kildehenvisning:

‌The Lazy Artist Gallery. (2018, October 20). Gratis arkivbilde av dji, drone, dronekamera. Pexels.com; Pexels. https://www.pexels.com/nb-no/bilde/mavic-innsjo-klokke-se-1506991/

AS, T. 2. (2020, August 30). – Må være åpne for utenkelige scenarioer. TV 2. https://www.tv2.no/a/11595774/

Gundersen, M. (2018, February 21). Kan du nok til å fly drone? NRKbeta. https://nrkbeta.no/2018/02/21/kan-du-nok-til-a-fly-drone/

Hollister, S. (2019, October). Skydio 2: the self-flying future of drones starts at $999. The Verge; The Verge. https://www.theverge.com/2019/10/1/20892377/skydio-2-drone-autonomous-self-flying-camera-controller-price-release-date-announcement

Ord, C. (2021, February 12). Link Your DJI Inspire 2 Controller and Aircraft. HeliguyTM; heliguyTM. https://www.heliguy.com/blogs/posts/link-inspire-2-controller-aircraft 

 fpv combo – Google Søk. (2011). Google.com. https://www.google.com/search?q=fpv+combo&sxsrf=AOaemvLONQ4BSkF-zFegkdJqjfzIM4aO5Q:1632396868686&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjp5fWbgJXzAhWWnosKHZ0rDPkQ_AUoAXoECAEQAw&biw=751&bih=627&dpr=2#imgrc=gcWqK5Kp6QtRTM 

Ulanoff, L. (2020, November 5). DJI Mini 2 Is an Excellent, Affordable Consumer Drone. Medium; The Startup. https://medium.com/swlh/dji-mini-2-is-an-excellent-affordable-consumer-drone-2b0b148cdae5 

Vjeran Pavic. (2018, July 2). Parrot Anafi drone review: flying high, but falling short. The Verge; The Verge. https://www.theverge.com/2018/7/2/17523830/parrot-anafi-drone-review-price-specs 

DrDrone.ca. (2013). Dr Drone. DrDrone.ca. https://www.drdrone.ca/pages/autel-evo-2-series 

UiB vil vekke debatt om droner. (2021). Universitetet I Bergen. https://www.uib.no/christiekonferansen/62568/uib-vil-vekke-debatt-om-droner

 

Legg igjen en kommentar

Skriv inn din kommentar!
Skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img

Mest Populær

Nylige Kommentarer